Tibet

tibet

Den gennemsnitlige højde i Tibet er mere end 4.000 meter over havoverfladen, hvilket gør at Tibet har fået tilnavnet Jordens tag.
I Tibet vil man se at det højeste sted i Tibet ligger i Himalaya på grænsen til Nepal og er Mount Everest eller som bjerget hedder i Tibet: Qomolangma.
Selv om Tibet er en autonom provins i Kina, har Tibet sin egen helt specielle kultur, der videreføres af de indfødte Tibetanere.
Der bor ca. 2,3 millioner mennesker i Tibet. De fleste er Tibetanere men mange Han kinesere fra andre dele af Kina er flyttet til Tibet igennem årene.
I Kina er der 56 forskellige befolkningsgrupper og selvom der kun bor 2,3 millioner mennesker i Tibet, er næsten alle befolkningsgrupper repræsenteret i Tibet.
Hovedstaden i Tibet er Lhasa, hvor man som oftest kommer til først. Lhasa ligger i 3.600 meters højde og har et lavere iltindhold i luften end ved jordoverfladen, ca. 35% mindre ilt.
Dette er det første man lægger mærke til når man kommer. Man sætter automatisk tempoet lidt ned for ikke at blive forpustet. I løbet af et par dage er man kampklar igen.
Der bor ca. ½ million mennesker i Lhasa, flere om sommeren end om vinteren.
Der er mange turistattraktioner i Lhasa og andre steder i Tibet. De mest kendte er Potalapaldset midt i Lhasa, stedet hvor Dalai Lama igennem årene har boet.
I nærheden findes Norbulingka Paladset, hvor forskellige afdelinger i paladshaven indeholder de forskellige Dalai Lamaers sommerpalads.
Det helligste sted i Tibet er efter sigende Johkang templet midt i Lhasa, der stammer fra det 7. århundrede.
Rundt om templet ligger det berømte Barkhor Marked, der strækker sig ca. 800 m. rundt om templet.
Denne rute kaldes også pilgrimsruten, pga. de mange troende der beder hele vejen rundt.
Ellers er Tibet meget præget af at være en af Buddhismens højborge. Næsten alle Tibetanere følger Buddhismen der her også kaldes Lamaisme.
Alle steder man kommer i Tibet ser man religiøse symboler, og i alle egne af landet finder man mennesker der er i gang med at udføre religiøse handlinger.
De mest kendte klostre i Tibet er Johkang templet i Lhasa, Sera, Ganden og Drepung klostrene i Lhasa og omegn.
I Gyantse findes det berømte Palkhor kloster og i Shigatze finder man det meget gamle kloster Tashilhunpo, hvor den anden Lama i Tibet, Panchem Lama har holdt til.
Ca. 8 kilometer fra Mount Everet finder man Rongbuk klostret. Her kan en overnatning i gæstehuset give en storslået oplevelse inden man drager til Base Camp ved Mount Everest.
Kører man i bil fra Lhasa til Mount Everest Base Camp via Gyantse og Shigatze kommer man op i ca. 4.200 meters højde forbi den smukke hellige sø Yamdrok søen samt over det berømte bjergpas Kambala passet der ligger i 5.035 meters højde.
I alt en fantastisk spændende tur igennem bjergene inden man kommer til sletten ved Gyantse og Shigatze. Alle disse ture går mod sydvest i Tibet.
Man kan nu, også køre mod øst fra Lhasa for at opleve nogle af de spændende områder og natur i de egne.
Her kan nævnes den smukke Basumtso sø og skovområderne i Lhunang.
I disse områder findes ligeledes en række kendte klostre der er et besøg værd såsom Lama Ling klostret, og Samye Klostret. Derudover findes Yumbulbahakang Paladset og Tradruk templet.
Øst for Lhasa findes også Yarlung Zangbo River Canyon, en af de dybeste kløfter i verden.
Kørsel i disse egne bør foregå i 4 WD. Jeeps.
De bedste tidspunkter for for at være i Tibet er om sommeren, hvor de varmeste måneder er juni – september.
Man kan dog sagtens besøge Tibet både i april, maj og oktober måned.
De resterende måneder er kolde, og der kan forekomme dage hvor det er svært at komme frem.

Hvad kan man opleve i Tibet

  • Lhasa, Tibets hovedstad
  • Potata Paladset, Tibetansk Buddhismes højborg
  • Johkang Templet, det helligste sted i Tibet
  • Norbulingka, Dalai Lamas Sommerpapalds
  • Yamdrok Tso, den hellige sø
  • Shigatse, Pachem Lamas hjemsted
  • Tashihunpo klostret i Shigatse
  • Mount Everest Base Camp
  • Den tibetanske højslette
  • Himmelekspressen, togrejse over den tibetanske højslette

Indrejsetilladelse til Tibet (Tibet permit)

Udstedes af de kinesiske myndigheder i Kina når man har opnået visum til Kina.
Tager man til Tibet er det bedst at gøre det igennem Kina.
Man kan tage til Tibet via Nepal og Kathmandu. Her kan man i nogle tilfælde opnå Tibet indrejsetilladelse, men det kræver et kinesisk visum at få dette.

Hoteller i Tibet

Hoteller i Tibet er af megen forskellig karakter.

I Lhasa findes der nu internationale hotelkæder der har europæisk stjernestatus.

Men hvis man vil opleve Tibet, er det smartere at bo på lokale tibetanske hoteller, der har en indretning og en atmosfære som passer til at rejse i Tibet.

Hvor ligger Lhasa

Tibet rundt

Tibet og Mount Everest Base Camp. Udgangspunkt i Shanghai Oplev Potala Paladset og andre helligdomme i Lhasa. Utrolig køretur igennem det Tibetanske højland til EBC. Klosteret i Rongbuk. Forbi Yamdrok Tso søen, over Kambala passet, Shitgatse og meget mere. Lhasa til Beijing over højlandet

Beijing - Tibet

Oplev Beijing og Lhasa Oplevelser i toget igennem Kina til Lhasa Oplev Lhasa, Gyantse og Shigatze samt de bedste seværdigheder i Tibet Oplev Tibets specielle stemning.

Chengdu - Lhasa ad landevejen

Oplev køreturen Chengdu til Lhasa, ad landevejen. Kørsel fra Sichuan provinsen ind i Tibet, igennem storslåede naturscenarier, over høje pas, forbi gletschere, over den tibetanske højslette, forbi floder og søer. For eventyrere.