Det indiske køkken
Det indiske køkken er helt i særklasse. Hvis man kan lide asiatisk mad, er man kommet i himlen.
Det er stærkt, krydret, farverigt, spændende og alt muligt andet – det eneste det ikke er, er kedeligt.
Man skal dog passe lidt på sig selv, for ikke alle steder er hygiejnen lige god. Faktisk er det næsten umuligt ikke at blive en smule syg af maden på et eller andet tidspunkt under er ophold i Indien, især hvis man spiser fra gadeboder, for sådan som det indiske gadeliv og menneskemylder er, kan det umuligt undgås at få en parasit eller to i løbet af rejser til Indien.
Det indiske køkken varierer meget fra region til region pga. klimatiske, historiske og religiøse forskelle.
F.eks. spiser de fleste hinduer ikke kød, hvilket gør, at over 80 pct. af Indiens befolkning er vegetarer.
I nord er klimaet køligt. Her spiser man normalt ugærede, flade hvedebrød, såsom naanbrød og chapat.
Der er mere frugtbart og grønnere end i mange andre dele af Indien. Her trives husdyr, her dyrkes korn, og man bruger både smør og fløde i madlavningen.
Længere mod syd spiser folk mere krydret mad og bruger mere frugt og grønt i madlavningen.
Langs kysten, især i det sydvestlige Indien, spiser man meget meget ris og vegetarretter samt fisk og skaldyr.
Faktisk alle varianter af frugt og grøntsager bruges, fra kartofler over linser til aubergine, tamarinde og okra, en tropisk bælgfrugt.
De mest udbredte kødretter er kylling og gedekød, i kystegnene fisk og skaldyr.
Kød koges især til krydrede ragouter og stuvninger. Kød marineret i krydret lage og stegt over åben ild i en tandoori-ovn.
Krydderier er det som karakterisere Indisk mad. Her er det alt fra tilberedning af maden, chutneyer, pickles mv.
Nogle af de vigtige krydderier er umin, koriander, brun sennep, gurkemeje, kanel, kardemomme eller krydret rød chili peber.
Indisk mad spises traditionelt med fingrene, men især i byerne har bestik dog vundet frem. Alle hovedretter serveres og spises på én gang.
Indiske desserter, der bl.a. tilberedes på grundlag af mælk, er normalt meget søde. 2 af de meste populære desserter er Shahi Tukray, en kongelig dessert. Den består af en brødbudding med tørrede frugter og kardemomme. Den er rigtig god ovenpå et stærkt måltid. Og i øvrigt rigtig god til enhver sød tand.
Gulab Jamun er en dessert, som mange elsker at spise, når de besøger Indien. Det er en indisk donut, som er lavet af en dej, der er lavet af Khoya, som er indkogt i cremet mællk og safran. Den er herefter fritureret i sirup olie.